KONKURS POTRAW EKOLOGICZNYCH pn. „ KOLOROWO I ZDROWO”
W dniu 3 września 2022 roku w Miejsko-Gminnym Centrum Kultury i Promocji w Nowym Brzesku odbył się konkurs potraw ekologicznych pn.
„KOLOROWO i ZDROWO ”. Organizatorem konkursu było Miejsko-Gminne Centrum Kultury i Promocji w Nowym Brzesku oraz
Nadwiślańska Grupa Działania E.O. CENOMA. Konkurs przeznaczony był dla Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie gminy Nowe Brzesko.
Do głównych celów konkursu należało:
- promocja żywności ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej,
- pogłębianie wiedzy na temat tradycji, potraw i zwyczajów kulinarnych regionu,
- doskonalenie umiejętności praktycznych z zakresu przygotowywania potraw,
- rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności kół gospodyń wiejskich,
- prezentacja szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych,
- integracja i aktywizacja społeczności lokalnej.
W konkursie wzięło udział pięć KGW: Koło Gospodyń Wiejskich w Grębocinie, Koło Gospodyń Wiejskich Szpitarach, Koło Gospodyń Wiejskich
w Hebdowie, Koło Gospodyń Wiejskich w Majkowicach oraz Koło Gospodyń Wiejskich Śmiłowicznaki. Zadaniem uczestników konkursu było
przygotowanie 3 potraw:
1. COŚ NA ZĄB ( 1 przekąska np. kanapki z pastą z warzyw, koreczki, itp.)
2. COŚ NA CIEPŁO ( 1 potrawa, która musi składać się przynajmniej z 2 składników pochodzenia ekologicznego (np. warzywa),
3. COŚ NA SŁODKO ( 1 ciasto z lokalnymi owocami).
Ocena potraw odbyła się przez komisję konkursową w składzie: przewodnicząca komisji Marta Dudra-Przeniosło - Ekodoradca gminny Nowe Brzesko,
członek komisji -Elżbieta Fularska -Radna Gminy Nowe Brzesko oraz członek komisji – Elżbieta Chuchmacz – Kierownik Biblioteki Publicznej
w Nowym Brzesku. Komisja konkursowa brała pod uwagę:
- walory smakowe potraw,
- wygląd oraz estetyka wykonania potraw,
- wykorzystanie produktów pochodzenia ekologicznego.
Komisja konkursowa miała nie lada problem z wyborem zwycięzców. Po długich degustacjach i naradach wskazała zwycięzców:
I miejsce- KGW Śmiłowiczanki
II miejsce- KGW Szpitary
III miejsce- KGW Majkowice
Nagrody za udział w konkursie otrzymało KGW w Hebdowie oraz KGW w Grębocinie. Tradycyjnie, po zakończeniu części konkursowej , odbyła się
degustacja potraw przygotowanych przez uczestników.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy pasji, zaangażowania, kreatywności oraz ogromnego wkładu pracy w aranżacje
przygotowanych potraw konkursowych .