WIELKANOCNY KONKURS KULINARNY ROZSTRZYGNIĘTY.
W sobotę 12 kwietnia 2025 r. w Miejsko-Gminnym Centrum Kultury i Promocji w Nowym Brzesku odbył się coroczny konkurs kulinarny pn. ,,SMAK WIELKANOCY Z JAJEM W ROLI GŁÓWNEJ” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie gminy Nowe Brzesko. W tym roku zadaniem konkursowym było przygotowanie potrawy wykonanej w dowolnej formie kulinarnej, której głównym składnikiem było jajko.
Celem konkursu było kultywowanie tradycji związanych ze Świętami Wielkanocnymi, promowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego, wymiana doświadczeń kulinarnych oraz rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności Kół Gospodyń Wiejskich.
W konkursie wzięło udział 4 KGW: Koło Gospodyń Wiejskich Pławowice, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Hebdów, Koło Gospodyń Wiejskich Szpitary oraz Koło Gospodyń Wiejskich Kuchary.
Oceny potraw dokonała 3 osobowa komisja konkursowa w składzie: Marta Zastawnik-Kierownik biura Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Proszowicach,Barbara Ząbek - doradca biura Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Proszowicach oraz Elżbieta Chuchmacz- Kierownik Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Nowym Brzesku. Komisja każdą z potraw oceniła według kryterium: sposób prezentacji potrawy(wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania), walory smakowe i zapachowe oraz elementy dekoracyjne związane z tradycją wielkanocną. Komisja konkursowa miała nie lada problem z wyborem zwycięzców. Po długich degustacjach i burzliwych naradach wskazała zwycięzców:
I miejsce- KGW Hebdów
II miejsce- KGW Pławowice
III miejsce ex aequo KGW Szpitary oraz KGW Kuchary
Tradycyjnie, po zakończeniu części konkursowej , odbyła się degustacja przygotowanych potraw.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy pasji, zaangażowania, kreatywności oraz ogromnego wkładu pracy w aranżacje przygotowanych potraw.